Caută în website

ARHIVĂ ȘTIRI

Elaborarea analizei teritoriale pentru zona transfrontalieră România-Bulgaria

Etapa premergătoare elaborării programului operațional a constat în analizarea ariei eligibile. În acest sens, în perioada 2019-2020 a fost elaborată analiză teritorială a zonei transfrontaliere româno-bulgară, pentru a identifica nevoile teritoriale, provocările, precum și potențialele idei de proiecte.

În acest sens, a fost lansat un sondaj online (23 decembrie 2019 – 21 ianuarie 2020) cu scopul de a colecta opiniile părților interesate referitoare la nevoile teritoriale, provocările, potențialul ariei, prioritățile de investiții și identificarea unor propuneri de idei de proiecte. Au fost organizate patru ateliere de lucru (workshop-uri) la nivelul zonei transfrontaliere, pentru a discuta și valida primele concluzii ale analizei teritoriale.

Atelierele au fost organizate în:

În cadrul fiecărui atelier s-au discutat principalele probleme, provocări, nevoi și oportunități ale regiunii, dar și obiectivele și prioritățile viitorului Program Interreg România-Bulgaria.

Au fost organizate și două grupuri de discuții (focus grup) unde părțile interesate au oferit  feedback cu privire la viabilitatea selecției obiectivelor și potențialul impact teritorial.  

Evenimentele s-au desfășurat în:

Analiza teritorială a regiunii transfrontaliere România-Bulgaria este disponibilă aici:

Un rezumat ale principalelor concluzii ale analizei teritoriale este aici.

Comisia Europeană a elaborat Documentul de orientare strategică a zonei de graniță pentru viitorul Program, luat în considerare în timpul procesului de programare.

 

Ateliere de lucru

Două ateliere de lucru au fost organizate online pentru a discuta noul Program Interreg VI-A România-Bulgaria și viitoarele oportunități de finanțare. Atelierul de lucru organizat în  data de 17 Ianuarie 2022 a fost dedicat grupului stakeholderi din partea de  Vest, iar în 18 Ianuarie 2022, cel adresat grupului de stakeholderi din partea de Est

Cei 140 de participanți au aflat mai multe informații despre provocările comune și nevoile de investiții din regiune și au avut șansa de a de a  dezbătute potențiale idei de proiecte.

Prezentările de la cele două ateliere de lucru pot fi accesate aici.